Oodi Spritzille
Kukaan ei voi sanoa käyneensä Padovassa (tai ylipäätään Veneton alueella), jos jättää Spritzin nauttamatta. Juoman juuret ovat Venetsiassa jossa Itävallan valtakauden aikaan nautittiin Spritzereitä (valkkari-vesi-sekoitus), johon päätettiin kuitenkin lisätä vähän makeuttavampia ainesosia.
Spritz on loistavin aperatiivi mitä maapallo päällään kantaa ja sen voi sanoa olevan Veneton alueen kansallisjuoma ja sitä nautitaan satoja tuhansia laseja päivittäin alueen kuppiloissa töistä kotiin palatessa. Sen sanotaan lisäksi olevan Padovan yliopisto-opiskelijoiden se juoma.
Se koostuu proseccosta (skumppa) ja vedestä sekä varsinaisesta pääainesosasta eli Aperolista (11%) tai Camparista (20%). Sekoitussuhde riippuu käytettävistä ainesosista. Spritz aperol on kutakuinkin 3-3-1 tai 3-2-1 (prosecco-aperol-vesi) mutta Camparia käytettäessä kutakuinkin 2-2-2 (prosecco-campari-vesi). Koristeena oliivi ja veriappelsiinin pala sekä muutama jääpala.
Herkku ei ole hinnalla pilattu, lasillinen maksaa 1,5-3 euroon. Itse käyn usein Brekissä nauttimassa Spritzini, sillä 4 eurolla saa spritzin lisäksi myös purtavaa (pieniä pitsapaloja, salaattia, sipsejä jne.). Useimmiten spritzin oheen annetaan muissakin paikoissa sipsilautanen. Kuriositeettina, Venetsian kuppilassa kahvi 3,5 e, Spritz 3e.
Aperol-pullo, tyhjänä :)
Spritz
Ja palataan taas ensi viikolla astialle, Kandersteg kutsuu!